kawan-kawan

Sunday, November 27, 2011

salam MAAL HIJRAH

1 muharam 1432(7 disember 2010) merupakan hijrah bagi umat islam. semoga pada tahun ini umat islam berhijrah lebih kepada arah kebaikan. insyaallah. semoga apa yang dilakukan diberkati oleh ALLAH S.W.T.

doa akhir tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu 'ala sayyidinaa Muhammadin wa 'alaa aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma maa 'amiltu fi haadzihis-sanati mimmaa nahaitani 'anhu falam atub minhu wa lam tardhahu wa lam tansahu wa halamta 'alayya ba'da qudratika 'alaa uquubati wa da'autani ilattaubati minhu ba'da jur'ati alaa ma'siyatika fa inni astaghfiruka fagfirlii wa maa 'amiltu fiihaa mimma tardhaahu wa wa'adtani 'alaihits-tsawaaba fas'alukallahumma yaa kariimu yaa dzal-jalaali wal ikram an tataqabbalahuu minni wa laa taqtha' rajaai minka yaa karim, wa sallallaahu 'alaa sayyidinaa Muhammadin Nabiyyil ummiyyi wa 'alaa 'aalihii wa sahbihii wa sallam


ertinya :

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu.
Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah.
Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya


doa awal tahun

Bismillaahir-rahmaanir-rahiim
Wa shallallaahu 'alaa sayyidinaa Muhammadin wa 'alaa 'aalihi wa shahbihii wa sallam.
Allaahumma antal-abadiyyul-qadiimul-awwalu, wa 'alaa fadhlikal-'azhimi wujuudikal-mu'awwali, wa haadza 'aamun jadidun qad aqbala ilaina nas'alukal 'ishmata fiihi minasy-syaithaani wa auliyaa'ihi wa junuudihi wal'auna 'alaa haadzihin-nafsil-ammaarati bis-suu'i wal-isytighaala bimaa yuqarribuni
ilaika zulfa yaa dzal-jalaali wal-ikram yaa arhamar-raahimin, wa sallallaahu 'alaa sayyidina Muhammadin nabiyyil ummiyyi wa 'alaa 'aalihi wa shahbihii wa sallam


ertinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya.
Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.
Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.

semoga setiap perkara yang dilakukan sentiasa lebih baik daripada yang pernah dilakukan.amin :)


Friday, November 25, 2011

ALLAH S.W.T create everything


Demi cinta Allah yang ku kejar, kuatkan hatiku untuk bertahan, berikan ku kecerdasan akal untuk sentiasa berfikir tentang kuasaMu, hulurkan pertolonganMu di saat-saat aku hampir tewas, sinarkan nur hidayahMu untuk aku terus di jalanMu. Ya Allah! Aku memohon keampunan kepadaMu.~~La-Tahzan :)

Monday, November 21, 2011

we are the CHAMPION

buat sekian kalinya MALAYSIA MENANG. 
huuray. congrats HARIMAU MALAYA. 
I LOVE U ALLS!!


video
satu bilik menjerit kegembiraan. dah la esok cuti. yeah lagi bersemangat lahh kiteorang tengok :) sampai layan kat chanel thailand. hahaha. lucu. tengok lahh video ni. betapa SEMANGAT ROOMATE AKU. hehehe. papepun aku bangga jadi orang MALAYSIA.

#papepun.kepada INDON. terimalah hakikat bhawa korang kalah.setiap pertandingan ade kalah dan menangnye.korang unlucky harini.

perfect :)


just nak share gan korang. die ni comel kan. die my youngest sister :)yeahhh.

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together


i♥u :)**GOODLUCK for your PMR my dear. 
semoga dapat straight A.
nanti dapat straight A akak belanja.

Sunday, November 20, 2011

duduk antara dua sujud.

maksud DOA duduk antara dua sujud.

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni (sayangi aku)
Wajburnii (Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii (Angkatlah darjatku)
Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii (Sihatkan aku)
Wa’fuannii (Maafkan aku)

Friday, November 18, 2011

ily :p

haissh. berapa minggu je lagi aku nak balik. tu pun kalau aku LULUS final exam. i wish i pass the exam. :) and berapa minggu je lagi aku na meet bestie aku. yeah!! tkah pluss kema. rindu gilerr kat dieorang. rindu na bergossip. hehe. nanti aku balik kte kuar same2 k. yelah lame sangat dah ta meet. masing2 belajar. hope kite boleh meet lame2. kbai. ilysm. muah. ;x


*tunggu aku balik ye. tkah the best stalker. haha :)

thankyou friend :(

sehari jee. sehari semua bertukar. dari suka ke duka. semua kenangan hilang SEKELIP MATA. hanya dengan satu teguran bukan CACIAN.semua yang pernah dibina, yang dicipta hilang macam tu je. aku tatau ape masalah kau. aku just tegur kau. selama kita kawan. aku anggap kau sbgi seorang KAKAK yang banyak memberi nasihat kat aku. aku tegur kau sikit jea. semua jadi huru-hara. ak dah minta maaf kat kau. p kau berlagak. ak igt lepas ak gurau mcm biasa gan kau. kau jadi okay balik sabab selama ni kte camtu. tapi hari tuttt. semua jadi lain. yeah. maybe sbb aku selalu mgta org.sbb tu bnd ni jadi kat aku kot. tapi ak rase sbb kau terlalu hipokrit gan diri kau.ak dah agak ad yg ta kene gan hbgn ni. aku biarkan je. now, the show begin :) kau tunjuk belang kau. kau hempas pintu kuat2. kau igt aku ape. kau buat ta layan. kau boleh langgar aku mcm tu je. org yng selama ni kau bergurau,kau peluk,. now kau MAKI. baguslaah. kau kan ramai kawan. n semua org kawan kau. aku tak kisah aku hilang kau. sebab ak ade kawan yg always nak kwn aku. SORRY SEBAB AKU SELALU TERHEGEH2 NAK KAWAN DENGAN KAU. *talk to my hand dear. no forgiveness to you. bye budak k*******. :( whatever you do,whatever you talk. people always talking about you. just u're think u're always good to everybody,its not make u to be a perfect girl my dear. just behave urself. watch ur mouth. satu hari nanti semua akan terbukti. ALLAH MAHA MENGETAHUI.

~not my job to judge a you as a person.tapi aku ade hak nak tegur keburukan kau. aku minta maaf aku bukan kawan yang baik. sorry for everything sebab cakap pasal kau~

Thursday, November 17, 2011

congrats

hari result UPSR keluar. one of my cousin ambik UPSR {credit to : NURUL IZZAH}. congrats kat dia sebab dapat 5A. :) aku tumpang happy tuk die sebab berjaya mencapai satu kejayaan. yeah! work hard for PMR dear. im always pray for u. ♥

*NURUL IZZAH yang bertudung hitam tuu :)

Tuesday, November 15, 2011

done!

FINAL dah habis. PLEASE pray for me fot the best result. :) INSYAALLAH.

Saturday, November 5, 2011

aidiladha di JOHOR

1st time dalam hidup aku selama 18 tahun ni aku raye sorang :( hmm. mula2 tu rase sedih gileeee. tapi na buat camne kan final nak dekat dah. kalau balik pun membazir kan mase jelaa. lagipun kolej ta bagi balik. okay. so fair tuk semua pelatih :) aku pun redha je laa duk kat kolej ni. so tadi ade program kat surau. 1st tu taknak g sbb tah laa. then tibe2 na g. s prgi. sempat laa solat isyak. then adela mcm program ceramah sikit. tbe2 penceramah tu cakap pasal BERSYUKUR ♥ aku suka sangat tajuk die. rase mcam terdorong untuk tak bersedih even ak sedih sgt. penceramah tu ade la cakap kite kene bersyukur sebab kite masih hidup.kite kene bersyukur sebab dapat menuntut ilmu. kite kene bersyukur dengan tempat yang kite belaja. senang cite kite kene bersyukur dgn yang kita ada.:)

citee yang aku nak tulis ni sal hari raye korban lakk :) so hayatilahh.

Kisah anak-anak Adam adalah cerita filem Indonesia mengenai Nabi Adam A.S., isterinya dan anak-anak pertama mereka. Seperti dituliskan dalam Al-Qur'an, ia menceritakan tentang penciptaan langit dan bumi oleh Allah S.W.T. dan syaitan yang membantah perintah Allah untuk menerima ciptaan Nabi Adam dan disingkirkan dari Syurga dan Syaitan berjanji untuk membinasakan golongan manusia). Bezanya dengan Kitab Bible, Nabi Adam dan Siti Hawa tidak disumpah oleh Tuhan. Tambahannya lagi, mereka dan keturunan mereka tidak menanggung dosa (iaitu golongan manusia) kerana perbuatan memakan buah kalbu (buah ilmu) larangan Tuhan di Syurga kerana bisikan Syaitan yang berhati busuk. Dalam Islam, Adam dan Hawa dimaafkan oleh Allah sebelum mereka berpisah apabila seorang malaikat membawa mereka ke muka bumi.

Adam dan Hawa tiba di berlainan tempat di Bumi dan akhirnya mereka bertemu. Mereka melahirkan empat orang anak: kembar perempuan (Labuda dan Ikrima) dan kembar lelaki (Habil dan Qabil). Qabil sangat dengki terhadap Habil apabila korban kambing biri-birinya diterima, dan pada sebaliknya, kambing biri-biri Qabil tidak diterima. Tambahan lagi, Habil juga akan mengahwini kembar perempuan Qabil, Ikrima, yang cantik. Qabil juga turut menyintai Ikrima. Syaitan membisik kepada Qabil bagaimana caranya untuk membunuh Habil. Qabil mengangkat batu berat dan menyampaknya ke arah kepala Habil. Habil akhirnya meninggal dunia dengan akibat itu, dan wujudlah seorang pembunuh manusia pertama dalam sejarah.

Qabil menyesal terhadap perbuatannya yang kejam. Beliau sedang berfikir apa yang hendak dibuat seterusnya dengan mayat adik lelakinya yang telah dibunuh. Beliau melihat dua ekor burung gagak hitam yang bertarung dan satu darinya mati ditewas. Burung hitam yang hidup itu menggali tanah dan menanam burung yang sudah mati itu. Qabil mengikut cara tersebut lalu menggali tanah dengan kedalaman yang cukup untuk mayat Habil ditanam. Maka, inilah asasnya cara menanam mayat oleh masyarakat Islam dan kebanyakan budaya manusia kini yang diamalkan untuk beberapa alaf.



Friday, November 4, 2011

exam SUMATIF

saye:NURUL JANNAH MUNIRAH BT NASRUDIN ingin menyusun sepuluh jari untuk memohon kemaafan sempena final exam nie :) halalkan makan n minum saye. maafkan salah dan silap saye. maafkan kalau terkutuk termaki okayy.wish me the best for the 1st final exam. hehehe ♥ semoga JANNAH lulus dgn cemerlang.

#akutaksangguprepeat. :)